Info & Care
Informatie over de risico’s van tatoeages
Het aanbrengen van tatoeages brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de tatoeëerder op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. Controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je een tatoeage wilt laten zetten een vergunning heeft.
Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygiënerichtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Laat geen tatoeages aanbrengen:
- op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan;
- op een litteken dat minder dan een jaar oud is;
- op een plek die minder dan 6 weken gelden is getatoeëerd;
- op een plek waar minder dan 3 maanden een tatoeage is weg gelaserd of waarvan de laserwond nog niet van genezen is;
- op geïrriteerde huid, zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen;
- als je onder invloed bent van alcohol of drugs;
- als je zwanger bent.

Daarnaast wordt het afgeraden om een tatoeage te zetten als je last hebt van een van de volgende aandoeningen:
- Diabetes
- Hemofilie
- Chronische huidziekte
- Allergie voor tatoeagematerialen of – inkt
- Immuunstoornis
- Hart- en vaatafwijkingen
Heb je een van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica? En je wilt toch een tatoeage? Overleg dan eerst even de mogelijkheden met een arts. Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op: www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.
Het zetten van de tatoeage
Omdat er tijdens het tatoeëren een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom altijd of de tatoeëerder hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe tatoeage gaat ontsteken. Let er in ieder geval op dat:
- de huid voor het tatoeëren wordt schoongemaakt, gedesinfecteerd en eventueel geschoren met een nieuw wegwerpscheermesje;
- de naalden en inkt steriel zijn verpakt en alleen voor jou worden gebruikt. De naalden zijn per stuk verpakt en de inkt zit in een klein inktcupje;
- tijdens het tatoeëren schone tissues worden gebruikt om de huid schoon te maken;
- de tatoeëerder tijdens het tatoeëren handschoenen draagt en deze vervangt als hij/zij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, een tissue of je huid;
- de tatoeage na afloopt wordt verzorgt en afgedekt.
Nazorg
Een nieuwe tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en onhygiënisch behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooie tatoeage leiden. Als je de tatoeage goed verzorgt, duurt het 2 tot 6 weken tot de wond genezen is. De tatoeëerder geeft schriftelijke uitleg over de nazorg van tatoeages. Lees dit goed door.
Nazorginstructie
Tijdens het tatoeëren gaat de huid kapot, waardoor er een wond ontstaat. Als je de tatoeage goed verzorgt, duurt het ongeveer 6 weken tot de wond genezen is. Als de tatoeage is afgedekt met een steriel kompres of (huishoud)folie, mag je dit na 3 tot 5 uur verwijderen. Wondspray of zelfklevende transparante folie moet blijven zitten tot dit er vanzelf afslijt of afvalt. Je mag met een tatoeage wel douchen.
Behandel de onbedekte tatoeagewond als volgt:
- Was de tatoeage twee keer per dag met een mild geparfumeerde zeep.
- Dep de tatoeage na het wassen met een schone handdoek droog.
- Smeer de wond in met een zalf die je van de tatoeëerder hebt gekregen of die hij/zij je aanraadt.
Zorg tijdens het genezingsproces dat je:
- de tatoeagewond zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de wond verzorgt);
- niet krabt aan de tatoeagewond;
- de tatoeagewond niet bedekt met strakke of bevuilde kleding;
- de tatoeagewond niet afdekt met pleisters of verband;
- zwembaden, (bubbel)baden, sauna’s en stoombaden vermijdt;
- de tatoeage niet blootstelt aan zonlicht of zonnebank.
De getatoeëerde huid blijft ook na genezing erg gevoelig voor zonlicht. Smeer je tatoeage daarom altijd in met zonnebrand. Let op: neem contact op met de huisarts bij extreme roodheid, zwellingen, bloedingen, wondvocht, kleurverandering of chronische pijn.